Et stort flertal ønsker at bevare MUS

Vir har via vores hjemmeside gennemført en anonym undersøgelse af holdningen til de samtaler, der ofte hedder MUS, LUS, PULS eller lignende.

Undersøgelsen viser en stor opbakning til MUS. Over halvdelen af dem, der har prøvet at være til (eller holde) MUS, mener således, at MUS bør bevares i en eller anden form. Og selv om tæt på en femtedel mener, at MUS bør afskaffes, så mener de alle, at den skal erstattes af noget andet. Ingen går ind for blot at afskaffe MUS'en, mens en fjerdedel svarer "ved ikke" til spørgsmålet.

"Svarene overrasker os positivt, for mange taler ellers MUS'en ned. Dette synspunkt synes altså ikke at have generel dækning." siger Jan Buch, direktør for Competencehouse.

Undersøgelsens respondenter fordeler sig nogenlunde ligeligt på private og offentlige virksomheder, med en vis overvægt af personer fra virksomheder med under 50 ansatte. Ved undersøgelsen var det muligt anonymt an kommentere emnet, hvilket cirka en tredjedel havde benyttet sig af. Et gennemgående træk i kommentarerne er kritik af den måde, MUS i praksis håndteres. Især efterlyses større vægt på dygtiggørelsen af medarbejderne. Eller at man i det hele taget prioriterer det. Som én skriver: "Hvis man nu faktisk HOLDT MUS, var det nok nemmere at svare...".

"Vi kan sagtens genkende det billede, som vores mini-undersøgelse tegner. Helt centralt i MUS er lederens rolle. Hvis lederen ikke prioriterer indholdet af MUS og dens opfølgning, bliver resultatet derefter. Noget, der spiller tilbage på virksomhedens ledelse. Hvis der ikke derfra lægges vægt på - og undervises i - MUS, får medarbejdere og ledere langt fra det udbytte af den anvendte tid, som de burde" slutter Jan Buch.

Undersøgelsen, hvor i alt 29 har svaret - heraf en fjerdedel ledere - kan ses nedenfor. "Det skal medgives, at undersøgelsen ikke er videnskabelig i den forstand, at vi har foretaget et repræsentativt udvalg af ansatte. De, der svarer, har af egen drift besøgt vores hjemmeside, og man kan naturligvis forestille sig, at de er mere positivt indstillede overfor MUS end gennemsnittet" siger Thomas Krag, der har stået for bearbejdningen af besvarelserne. 

Her er en oversigt over undersøgelsens resultater:

Her er nogle af de indkomne kommentarer:

  • Jeg er i en ansættelse hvor der ikke i 25 år har været ændringer i arbejdsrutinen og hvor der ikke er kurser til personlig dygtiggørelse. Den eneste måde hvorpå man kan blive bedre er ved at udføre sit arbejde og få rutinerne ind på rygmarven så man hurtigere kan få et overblik over hvad den faglige situation er. Det eneste man kan bruge Mus til er hvis der er samarbejdsproblemer mellem vore medarbejdere, men det sker sjældent da vi kun er få ansatte det samme sted.

  • spørgsmålene er meget begrænsede områdemæssigt og ledende, så man ikke kommer hele vejen rundt, men kun der hvor nogen har bestemt man skal hen

  • Jeg er offentlig ansat, og jeg mangler fokus på karriere. Det bør indgå i enhver MUS, men det har jeg ikke oplevet. Jeg er pt i gang med et karriereprojekt på min nuværende arbejdsplads, og er netop ved at indskrive karriere i vores MUS koncept. Glæder mig SÅ meget til, at det bliver italesat!

  • Hvis man nu faktisk HOLDT MUS, var det nok nemmere at svare...

  • For mig handler det ikke om, hvad man kalder det. Det handler om fokus på medarbejderens udviklingsmuligheder i sammenhold med arbejdspladsens behov samt om fokus på, at opgaverne bliver løst bedst muligt. Hvis man virkelig skal holde sig "ajour", er én gang om året ikke nok. Dialog er vigtigt uanset navn...

Læs nærmere om GoDialog.

Mus er årets vigtigste samtale

Indrømmet: Det mener vi også. Men det er der også andre, der gør. Overskriften stammer fra en af vores GoDialog-kunder, der i en mail betoner vigtigheden af, at virksomhedens mål står krystalklart for den enkelte medarbejder, at MUS skal sikre dette, og at MUS samtidigt skal give plads til en drøftelse af, hvorledes medarbejderen bedst muligt understøttes i at nå virksomhedens mål.

Der er for så vidt intet nyt i dette. Idéen i MUS er kernesund, og det er ærgerligt at opleve, hvorledes de muligheder, der ligger i MUS, alt for ofte forspildes og ender i det rene pseudoarbejde, hvor hverken ledelse, ledere eller medarbejdere er engagerede, men blot holder møder, fordi "det er noget, man skal".

GoDialog er udviklet som et super fleksibelt system, der kan understøtte nær sagt enhver tænkelig variant af MUS-samtalerne. Men lad os med det samme komme med en advarsel: Har virksomheden - om end ikke direkte udtalt - den indstilling, at MUS bare er "noget, man skal", er GoDialog ikke det oplagte valg. Bevares - vi har faktisk mulighed for at sætte systemet op, så det alene varetager en simpel registrering af, om der er holdt MUS, og derved kan levere en ledelsesmæssig information om dette. Men vi gør det nødig.

GoDialog er for de virksomheder, der er engagerede og entusiastiske fortalere for at inddrage medarbejderne i virksomhedens udvikling, og som er klar til at gå "all in". Investere, den tid, det tager, fordi tiden er en investering, der giver afkast i form af hurtigere og bedre målopnåelse og mere tilfredse medarbejdere.

GoDialog er dog bare et IT-system. I sig selv kan anskaffelse af GoDialog ikke sikre en optimal tilgang til MUS, og vi har derfor allieret os med Ravnsmed Rådgivning og Facilitering, der kan stå for den del af processen, der kan afklare, hvordan man vil angribe MUS i virksomheden.

Læs nærmere om GoDialog.

MUS og 1:1 samtaler i en conona tid

Med nedlukningen af Danmark og hjemsendelsen af ledere og medarbejdere var jeg bange for, at MUS- og 1:1 samtaler ville blive sat på pause, selvom de er særlig vigtige i den situation. Det er ikke sket. 1/3 af ledere og medarbejdere i de virksomheder, der anvender GoDialog har givet digitale input til MUS- og 1:1 samtaler. En rundringning viser, at de digitale input har været et afsæt for videomøde-samtaler.

GoDialog og corona.png

Fra forsker til velfærdskatalysator

Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på KU er ved at udvikle efter- og videreuddannelsestilbud,  hvor forskerne formidler deres viden til offentlige og private virksomheder, for på denne måde at bidrage til økonomisk vækst og velfærd i samfundet. Efter- og videreuddannelsesaktiviterne  udvikles i samskabelsesprocesser, som understøttes af GoDialog-samskabelse.

Fra individuel til fælles læring med GoDialog

Kun 15 % anvender ny læring fra de udviklingsaktiviteter, de har deltaget i og opnår konkrete og værdifulde resultater for den virksomhed, de er ansat i. Kompetencesekretariatet giver 4 konkrete råd til, hvordan individuelle udviklingsaktiviteter kan få effekt for hele virksomheden. Læs anbefalingerne og se hvordan de kan udfoldes, når man anvender GoDialog.

MUS som det foregår i praksis

Hvordan foregår MUS i praksis? For at finde ud af det, har vi bedt 282 HR-partnere om at besvare 8 spørgsmål om forberedelse, gennemførelse og opfølgning på MUS.  På de fleste områder griber private og offentlige virksomheder medarbejderudviklingsamtalerne an på samme måde. Men der er også forskelle. Det gælder især, hvordan lederne vurderer medarbejderne.

MUS på 100 måder

Der er mange måder at holde MUS på. Det har vi kortlagt i interviews med 416 ledere og medarbejdere i offentlige og private, store og små virksomheder. Der kan faktisk gøres på mere end 2000 forskellige måder, hvis man regner på, hvordan de mange forskellige elementer og processer - vi har kortlagt gennem vores interviews - kan kombineres.

Hvordan man skaber meningsfulde organisationer

Er meningsfuldhed det nye sort?
Hvad er det for et  wake-up call, der har fået ledere over hele verden til at arbejde med at give deres virksomhed en meningsfuldhed, der ligger ud over at producere økonomisk værdi?
Hvilke råd giver forskerne til virksomheder, der ønsker at skabe meningsfuldhed?
 

Organisationskulturens betydning for implementering af organisationsændringer

Læs hovedpointerne fra workshop  på Academy of Managent om forskning der viser, at sandsynligheden for en succesfuld implementering af organisationsændringer øges ved at fokusere på de historier, som ledere og medarbejdere fortæller hinanden om deres arbejde i løbet af en forandringsproces.

 

Fra forskningens frontlinje

Competencehouse deltager i Noca regi i Academy of Management, som i år sætter fokus på "Making Organizations Meaningful". I løbet af fem dage bliver den nyeste faglige viden præsenteret i mere end 1500 oplæg. Vi vil her på bloggen bringe konklusionerne fra de sessioner, vi deltager i. Vi har udover årets tema prioriteret sessioner der handler om strategiimplementering, forandringsprocesser, ledelse i en digital verden, HR-analyser, organisatorisk læring og og performancemanagement.